Aktiviteter på Santorini

Aktiviteter på Santorini

Om Santorini skulle ge ut ett aktivitetsschema, så skulle det förmodligen vara så långt att du skulle bli sömnig innan du läst färdigt listan. Men för att göra en lång historia kort, så kan du här nedan ta del av några saker som är särskilt uppskattade på ön.

Klippvandringar

Santorini skulle inte sett ut som det gör om det inte hade varit för den halvt slumrande vulkanen som i det förflutna ilsknat till då och då. Eruptionerna har skapat klippavsatser som i sin tur bäddat för vandringsleder och vackra vyer. Klippvandringarna är särskilt uppmärksammade runt Fira och Oia, där du kan få upp flåset rejält. Var beredd på branta uppförsbackar och stekande sol, men väl uppe på toppen som slutar vid en liten by nära Oia, kan du svalka av dig med en kall öl, ett glas vin och en måltid. Det är också just här som solnedgången har blivit så omtalad att många väljer att gå uppför de branta stigarna bara för att få en skymt innan solen går och lägger sig bakom horisonten.

Ett annat alternativ är att ta båten till Nea Kameni som är kratern på Santorini. Här pyser det ordentligt och du har möjlighet att vandra uppför delar av kratern samt ta ett dopp i någon av de varma källorna på vägen. Romantiskt, spännande och mystiskt!

Strandluffa

Utmed Santorini radar stränderna upp sig en efter en. Vissa har klappersten, medan andra består av den svarta lavasanden. Vissa stränder är lite svåråtkomliga så ett tips är att hyra en mindre bil eller en vespa som går att parkera lite hur som helst. Om du vill hitta några gömda smultronsställen då finns det privata guider som leder dig till stränder som är näst intill folktomma. Dock är det bra att veta att alla stränder inte är av den barnvänliga sorten och har du småbarn bör du läsa på först innan du lägger ut din handduk.

Vinprovning – ett måste

De fina och fruktiga vinerna på Santorini klassas som Greklands bästa. Därför har vinprovning blivit en aktivitet som du absolut inte får missa när du reser hit. Förvisso rekommenderas vinprovning under oktober månad men det finns inget som säger att du inte kan ta en tur även under högsäsong till de många vingårdarna och testa dig fram.

Panoramautsikt från Pyrgos

Vill du upptäcka Santorini i en 360 graders vinkel eller i alla fall nästan så är en tur till öns högsta topp Pyrgos ett måste. Det finns inte mycket som undgår dig här – allt från vingårdarna som ser ut att klamra sig fast på branterna till de frodande dalarna och havet längst ned. Pyrgos har som grädde på moset ett sött litet torg i mitten där invånare och turister samlas för att dricka kaffe, ouzo och prata strunt. Det ligger också ett fort från den venetianska tiden i närheten och ruinerna som kvarstår hintar om en intressant historia.

Kika på utgrävningarna i Akrotiri

Santorinis tidsålder kan ha påbörjats runt 1600 f.Kr. Då inträffade ett stort vulkanutbrott som delade ön i flera delar. När utbrottet skedde begravdes en hel kultur och också en hel stad som man sedan hittat resterna av. Den staden kallas för Akrotiri och blomstrade under bronsåldern. Under 1960-talet startade arkeologiska utgrävningar som sedan kom att visa hur stadens människor levde. Lerkärl, bosättningar och andra föremål, bland annat världens äldsta toaletter, har hittats och bevarats. Numera kan du som vill bege dig till Akrotiri och titta på de framgrävda resterna och gå mellan ruinerna på spångar. På så sätt unnar du dig en liten historielektion som leder dig tillbaka till en svunnen tid. Den lilla staden ligger på den sydvästra delen av Santorini och du kan ta buss dit från Fira.

Giftermål på Skaros?

Många förälskade par åker till Santorini för att växla löften och ringar. En av de platser som dragit till sig mest kärlek på ön och som därför har låtit upprätta ett litet romantiskt kapell är Skaros. Kapellet ligger högst upp på en utskjutande klippa där utsikten är gudomlig. Skaros är också intressant ur ett rent historiskt perspektiv, då den en gång betraktades som Santorinis huvudstad ända fram till 1800-talet. På klippan kan du lägga märke till ruinerna från den gamla tiden, vilket också gör platsen tilldragande för historieälskare. Om du och din partner skulle gå i giftastankar, kan det vara en god idé att boka en tid för bröllopet i förväg, eftersom stället betraktas som populärt för den sortens aktivitet. I närheten ligger det mysiga restauranger att hålla festen på där ni kan uppleva det grekiska livet i sitt esse.