Mat och dryck

Mat och dryck

Viktiga och smakrika maträtter på Santorini

Grekisk mat är som en smakexplosion för gommen och det går att räkna upp otaliga rätter som du förmodligen kommer att hitta på ett stort antal menyer runt om på öns tavernor. Mycket av maten har tomater som basråvara, eftersom tomater är något som är minst lika viktigt för Santorinis och Greklands export, som vinet. Låt dig frestas av några klassiska maträtter.

 • Keftédes – En rätt baserad på köttbullar och tomater, smaksatt med mynta.
 • Fâva – en mix av puré och gryta där linser från ön ingår tillsammans med kapris och rikligt med olja.
 • Patatoú – Brödkanter, persilja och kryddor blandat med potatismos, där allt ugnsbakas.

Förutom de tre listade rätterna, hittar du naturligtvis de traditionella grekiska rätterna som grekisk sallad med fetaost, fyllda äggplantor, moussaka och gyros. Grekisk mat är en del av den välbalanserade medelhavskosten som både anses nyttig och god.

Restaurangernas utbud

Santorini är full av små gulliga tavernor och restauranger, många av dem är familjeägda och drivna av släkten som för recepten vidare från generation till generation. Försök gärna att hitta de mer genuina restaurangerna som ligger lite bortom turiststråken, då stämningen inte sällan är i särklass och menyerna tipptopp. Många av de familjeägda tavernorna och restaurangerna specialiserar sig på någon eller några maträtter som gjorts med stor inlevelse och intresse. Hemligheten ligger i recepten som du förmodligen aldrig kommer att få reda på, hur mycket du än tjatar…

santorini restaurang panorama 1024x513 - Mat och dryck
Härlig restaurang på Santorini

Vad kostar det att äta ute?

När det kommer till prisklasser, kan det vara förhållandevis dyrt att sätta sig vid ett bord och avnjuta en middag, men det finns några tips att ta del av för att få ned priserna en smula.

 • Välj en restaurang som inte en storslagen havsutsikt och som visar de beryktade solnedgångarna som Santorini gjort sig så känd för. Tumregeln är rent generellt, att ju vackrare utsikt, desto dyrare priser på menyn.
 • Välj hellre en liten taverna i familjeägo som dessutom ofta håller bättre kvalitet. Restauranger vid de turisttäta strandpromenaderna trissar gärna upp sina priser utan att för den sakens skull satsa mer på kvalitet. Detta är inte alltid giltigt, men överlag tenderar det att ligga en knivsudd sanning i det påståendet.

Vin från Santorini

Santorini är känd för sina många vinodlingar där både rött vin, rosévin och vitt vin finns att tillgå. Anledningen att vindruvorna trivs som fisken i vattnet är att Santorinis vulkaniska jord har bäddat för odlingsmöjligheter på ön. Santoriniviner har fått gott rykte över hela Grekland och exporteras också till många andra delar av världen. Det finns många olika druvsorter, men en vida känd sådan, är Assyrtiko. Ett vin som är gjort på denna druva, är visanto, ett gott dessertvin. Santorinis viner benämns som högkvalitativa och deras smak är frisk och fruktig. Ofta tillsätter man en uns av äpple, vinbär, citron eller örter.

vinmuseum - Mat och dryck
Vinmuseet Koutsouyanopoulos i Vothonas.

Vingårdarna ligger utspridda lite här och var på ön och det går att åka runt på vinprovningar och samtidigt lära dig mer om de olika sorterna samt vilken roll vinet spelar för öns invånare och deras försörjning. Dock tål det att nämnas att den bästa perioden för att prova viner är under oktober när högsäsongen nyligen övergått till höst. Har du vägarna förbi, ska du verkligen passa på att njuta. Här nedan nämns tre viktiga och stora vingårdar.

 • Santo Winery
 • Boutari Winery
 • Antoniou Winery

Lokalproducerad öl

Även om Santorini mestadels är berömt för sina viner, finns det också små, lokala bryggerier som tillverkar sin egen öl. Donkey Beer är en sådan öl, vars bryggeri ligger strax utanför Kamari. Här kan du provsmaka och lära dig mer om ölets bakgrund genom en guidad tur. Ölen finns i tre varianter.

 • Yellow
 • Red
 • Crazy

Skillnaden är styrkan på smaken, där Yellow erbjuder en mild smakupplevelse och Crazy en lite mer ”galen” smakexplosion. Prova själv så får du se!

Santorinis körsbärstomater

Tomater är en viktig råvara i Grekland och inte minst på Santorini, där traditionen av tomatodling sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det är dock inte vilken tomat som helst, utan en mycket speciell körsbärstomat i mindre tappning som växer här. Tack vare den bördiga jorden och den varma solen, så är smaken rent utsökt. Den lilla röda ”pärlan” går heller inte att hitta någon annanstans, hur mycket du än letar. När du befinner dig på ön, kommer du säkerligen träffa på den i många maträtter i stekt, kokt, soltorkad eller rå form och den är precis lika god hur den än äts. Tomaten är ca 2-3 cm lång och kännetecknas av den blodröda färgen.