Bra att veta om Santorini

Bra att veta om Santorini

Det finns oändligt mycket att skriva om när det gäller Santorini men i den här artikeln har vi sammanställt ett axplock av information som kan vara bra att veta innan du sätter din fot på den grekiska ögruppen, vars namn har blivit synonym med skönhet. Här tilldelas du välbehövliga fakta inom olika områden.

Kriminalitet

Kriminaliteten på Santorini är i stort sett obefintlig. Invånarantalet är relativt litet – ca 14 000 totalt och turism anses vara öns huvudsakliga näringskälla. Risken att råka ut för rån och andra brott är därför minimal men med detta sagt är det naturligtvis av stor vikt att du ändå håller uppsikt över dina tillhörigheter och värdesaker.

En blandning av badvänliga och lite tuffare stränder

Santorini saknar verkligen inte badmöjligheter men det kan vara bra att veta att en del av stränderna är lite svåra att vistas på för barn. Många är inte långgrunda, ett flertal har också ett dramatiskt utseende på grund av den svarta lavan som gjort olika formationer. Se till att du kollar hur badstränderna är där just ni ska bo ifall ni är en resande barnfamilj som vill ha tillgång till finkornig sand och långgrunda stränder. Ett stort antal har också klappersten, vilket kan vara lite svårt att gå på. Att ta med bekväma badskor är således ett gott tips.

Ringa hit och hem

Eftersom att Grekland är med i EU kostar det inte mer att ringa eller ta emot samtal från Sverige än vad det gör hemma. Landskoden till Grekland är +30 och om du ska ringa hem slår du +46 innan det svenska numret.

Prisnivå

Priserna på Santorini är varken låga eller skyhöga men brukar ändå räknas som högre än medelnivå. En tvårätters middag utan dryck brukar ligga runt 200 kronor/per person medan det på de mest populära badorterna kan stiga någon 50-lapp eller mer. Taxi är känt för att kosta en slant och du kan lätt få betala en märkbar summa för en kort tur. Använd istället de billigare och smidigare busskommunikationerna.

Transfermöjligheter

De flesta flyg till Santorini går till flygplatsen i närheten av Kamari. Från flygplatsen går det allehanda transfers till olika orter. Normalt tar en transfer mellan 10 – 60 minuter om du har valt att bo på de vanligaste orterna men ska du vidare med båttaxi så kan det ta längre tid att komma fram. Flygplatsen har dock sett till att inkludera i stort sett samtliga efterfrågade byar och orter, så att du slipper krångel och byten.

Betalningsalternativ

Det går hur bra som helst att både betala med kreditkort och kontanter i Euro på Santorini. Uttagsautomater finns också belägna på de flesta orterna såsom Kamari, Fira, Perissa och Imerovigli samt vid flygplatsen där du dessutom enkelt kan växla pengar.

Tidsskillnad

Grekland ligger en timme före oss i Sverige. Så när klockan är 10.00 i Sverige så är den 11.00 i Grekland.

Vid köp av antikviteter – tänk på utförseltillstånd

På Santorini finns mängder av antikviteter från den bysantinska eran. Många av dem kan vara intressanta att köpa. Tänk dock på att föremål som daterar längre tillbaka än 1821, kräver utförseltillstånd.

Adapter?

När du reser till Grekland behöver du ingen reseadapter. Vanliga svenska kontakter går bra att använda i deras uttag.