Shopping på Santorini

Shopping på Santorini

Trots att du kanske inte begett dig till Santorini för att shoppa i första hand så kommer du inte att undgå de många möjligheter att hitta hantverk och handtillverkade smycken, kläder och hemlagad mat. Grekland är ett land där det kulinariska har fungerat som inspirationskälla för många andra länder runt om i världen och det går att finna många små butiker som säljer närodlade råvaror och produkter att ta med hem. Shoppingen har ökat markant på ön och alltfler småorter har öppnat genuina affärer och pittoreska gallerior där du kan köpa både det ena och det andra. Låt oss ta oss en närmare titt.

Fira – shoppingens högborg på Santorini

På den största orten på Santorini har det poppat upp affär efter affär i de slingrande gränderna. Butikerna samsas sida vid sida av kaféer och restauranger. Här kan du hitta alltifrån mat och andra ätbara produkter till kläder, skor, keramik och handgjorda smycken. Fira är speciellt känt för fynd av skor och kläder så om du är en fashionista på besök, ska du stanna till här. De designers vars kollektioner eller unika plagg köpts in till sortimentet kan vara både berömda eller lokala, vilket betyder att det finns stor chans att du hittar något som verkligen inte sitter på vem som helst.

Oia – den konstnärliga byn

Om det är konst du är ute efter så finns det knappt någon bättre ort att stanna till på än Oia. Här har dessutom många konstnärer bosatt sig eller köpt sommarhus, och flertalet av deras verk syns till på galleriorna eller i konstbutikerna. För konstsamlaren är detta ett mecka och du kommer garanterar hitta små mästerverk som inte finns någon annanstans. I Oia har du också chansen att hitta intressanta böcker i en av traktens mest unika bokhandel. Stanna till på huvudgatan och sök efter Atlantis bookshop så får du se med egna ögon.

Kamari – heminredning i mysig anda

I Kamari ligger en strandpromenad som är betydligt mer än bara ett vanligt shoppingstråk med souvenirer. Här radas märkesbutikerna och heminredningsbutikerna upp en efter en och det är stört omöjligt att inte köpa med sig något till interiören hemma. Man skulle kunna säga att Kamari är en miniversion av Fira när det kommer till shopping och många av butikerna som ligger i Fira har en liten systerbutik i Kamari.

Handla vin direkt från vingårdarna

Det går bara inte att besöka Santorini utan att ta en sväng till några av traktens vingårdar och både prova och handla med sig ett par flaskor. På vingårdarna kommer du även bemötas av kunniga experter som talar om exakt hur vinet är framställt, vilka aromer du hittar i det samt annan väsentlig information som kan vara berikande. Vin från Santorini anses vara Greklands bästa. De olika byarna säljer vinerna och ofta har man inrett butiken med både vinflaskor och andra produkter, till exempel vin varvat med konst eller vin tillsammans med keramik. I Vothona, som ligger i Kamiras omnejder, finns dessutom ett välkänt vinmuseum som du inte får missa för allt i världen.