Ta sig runt på Santorini

Ta sig runt på Santorini

Kommunikationen och antalet färdmedel på Santorini är många. På plats är det vanligast med buss för att ta sig runt, alternativt hyra en vespa eller en moped eller en mindre hyrbil. Tänk på att vägarna kan vara mycket smala. Om du ska ge dig ut på upptäcktsfärd välj då inte den största bilen på hyrbilsfirman.

Ö-luffa

Fördelen med en ögrupp är att man kan upptäcka flera ställen istället för att begränsa sig till ett enda. På Santorini är det goda förbindelser mellan de 5 öarna tack vare regelbundna båtförbindelser från hamnarna och mellan de större öarna bortom ögruppen – Kreta, Skiathos, Pireus samt Thessaloniki och många fler. Den stora fördelen med Santorini är att du kan ta dig vart du vill på ögruppen samma dag utan att behöva boka en hotellnatt någon annanstans. Det kan med andra ord också beskrivas som ett praktiskt semestermål för dig som vill se dig omkring utan att packa väskan varje gång.

Ö-luffandet är stort på Santorini, och tack vare de många taxibåtarnas slussande från ena hamnen till den andra, blir din vistelse aldrig långtråkig.

Utforska öriket med buss

Bussnätet på Santorini är väl utbyggt och fungerar mycket bra. Knutpunkten eller utgångspunkten för alla öns bussar ligger i huvudstaden Fira och därifrån är det enkelt att hitta en buss som går vidare till de många badorterna och byarna. Om du tänker bo i Fira, slipper du vanligtvis byten men om du bor på en mindre badort får du räkna med att din restid mellan de olika orterna via buss förlängs något på grund av väntetider. Du kan således tvingas byta någon eller några gånger. Dock brukar det alltid gå smidigt och busstrafiken håller sig till det angivna tidsschemat.

  • Ett tips! Ta alltid med vatten och bekväma skor om du ska färdas med buss en längre tid mellan orterna under högsäsongen. Turister har nämligen benägenhet att välja just denna typ av kommunikationsmöjlighet och det är därför lätt hänt att du kommer få stå i en överfull buss en längre sträcka.

Res runt på vespa – billigt, äventyrligt och roligt

Många resenärer skippar bussnätet och väljer att hyra en bil eller en vespa istället. En vespa är en version av en moped som ofta syns till på sydeuropeiska vägar. Vespor är enkelt att hyra och kostar inte speciellt mycket. Att åka runt på det här sättet är ofta förknippat med äventyr och en dos spänning, vilket har gjort vespan till en populär metod att ta sig runt på. En stor fördel är dessutom att trafiken i Santorini inte är av den hetsiga typen vilket gör det ännu mer bekvämt att fara runt på det sättet.

Ett alternativ till den lilla vespan är hyrbilen som även den är praktisk om du vill se Santorini i  dess fullskalighet. Dock är det värt att nämna att en vespa kan vara smidigare om du vill ta dig in på lite kringelkrokiga vägar och parkera på platser där en bil inte kommer fram.

Undvik taxi i den mån det går

Förvisso kan du hoppa in i en taxibil under din Santorinivistelse, men du bör veta att taxibilarna inte står på kö för att hämta upp dig. I de större orterna är taximöjligheterna fler men i mindre byar som Oia, kan du få vänta långa stunder innan en taxibil syns till. Det är också viktigt att understryka att en taxiresa på ön kostar ganska mycket. Till och med en kortare sträcka kan kännas av i plånboken. Det är lätt att taxametern landar på 20 euro. Undvik därför taxi i den mån det går, och ta den bara om du inte har något annat val.